Περισσότεροι φόροι ή λιγότερο κράτος κατά 1,8 δισ. ευρώ. Το δίλημμα μπήκε στο τραπέζι. Και ζητήθηκε από τους υπουργούς να κόψουν δαπάνες για να κλείσει η τρύπα. Για να μην πέσουν νέοι φόροι. Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός... Ούτε για δείγμα. Ούτε για τα μάτια. Τι είπαν; Περικόψαμε, προς ώρας, κρατικούς Οργανισμούς, Υπηρεσίες, και Επιχειρήσεις που είχαμε σχεδιάσει...
Έτσι το κράτος συνεχίζει να χρωστάει στις επιχειρήσεις 7 δισ. ευρώ που αποκλείεται να τα δώσει. Το γιατί το ξέρουμε όλοι καθώς καλά κρατεί... από το 2012 που το χρέος ήταν 10 δισ. ευρώ. 
Εάν πληρωθούν οι οφειλές πλεόνασμα δεν έχει. Γιατί δεν θα στέκει η δημιουργική λογιστική για την αξιολόγηση. 
Αυτό όμως δεν αγγίζει κανέναν άλλο, στην κυβέρνηση, εκτός από τα βιβλία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Οι υπουργοί (δυστυχώς όλων των υπουργείων) θεωρούν ότι υποχρέωση τους είναι μόνο ο αριστερός μύθος. Μόνο οι αρλούμπες του ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ.
Το Επικρατείας θέλει κρατικό Οργανισμό παρακολούθησης και συντονισμού επενδύσεων που θα έλθουν με τους επενδυτές και με την ανάπτυξη... Το καθυστερεί γιατί λεφτά δεν υπάρχουν... Άρα θεωρεί ότι κάνει περικοπές...
Το Οικονομίας θέλει κρατικό Οργανισμό μέσα από διαδικασίες συμμετοχής και του κράτους στις επενδύσεις... Η καθυστέρηση και εδώ οφείλεται σε περιορισμούς κρατικών δαπανών...
Το υπουργείο Οικονομίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζει κρατικό Πιστωτικό Ίδρυμα (με μορφή Τράπεζας) με ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων... Η εμπλοκή... οφείλεται στην έλλειψη αξιολόγησης και δανεικών για τις υποχρεώσεις μας προς τους θεσμούς. 
Το υπουργείο Ναυτιλίας θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία κρατικής Ακτοπλοΐας που θα βάλει τάξη... στην ιδιωτική ακτοπλοΐα. Και εδώ το πρόγραμμα καθυστερεί λόγω αξιολόγησης και καθυστερήσεων στα δανεικά. 
Το Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτός από την τραγωδία της κρατικής ΕΒΖ, θεωρεί χρέος μιας αριστερής κυβέρνησης την κρατική παρέμβαση στις επιδοτήσεις στη γεωργία αλλά και στην κτηνοτροφία. Οι κρατικοί Οργανισμοί έχουν σχεδιαστεί και μένει η κυβερνητική βούληση... και τα λεφτά.   
Το υπουργείο Ενέργειας έχει στα χαρτιά ένα κρατικό Οργανισμό που θα πραγματοποιεί (σε μεγάλο μέρος) την έρευνα υδρογονανθράκων και βεβαίως την εκμετάλλευσή τους. Κάποιος κάπου το είδε στη Νορβηγία και νομίζει ότι μπορεί να το αντιγράψει στην Ελλάδα.  
Αυτό, το νέο, αριστερό κρατικό τερατούργημα (έστω και στα χαρτιά) είναι υπαρκτό αλλά παγωμένο. 
Και, κατά την "προοδευτική" αντίληψη υπουργών και συμβούλων μετακλητών, γι' αυτό δεν χωράνε περικοπές αφού το υπουργείο τους είναι λειψό... σε λειτουργία και όραμα...
Πιάσε τώρα (αν έχεις το κουράγιο) όλους αυτούς τους ερασιτέχνες και άσχετους (όχι μόνο στο πώς λειτουργεί μια οικονομία αλλά και ένα σουβλατζίδικο) να τους εξηγήσεις ότι το 1,8 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να μαζευτεί από τους φόρους για πολύ απλούς λόγους. 
Γιατί (εκτός από το κρατικό φέσι των 7 δισ.) η λιανική αγορά χρωστάει στους προμηθευτές της 4 δισ. ευρώ και δεν θα τα δώσει αν δεν πουλήσει τα μαγαζιά της και τα ακίνητά της. 
Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (για τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση μέρος των φόρων 1,8 δισ. ευρώ) χρωστάνε στις Τράπεζες και στα Ταμεία 150 δισ. ευρώ και άλλα τόσα σε φόρους. 
Γιατί μέσα στο 2016 πάμε σε νέα λουκέτα. Υπολογίζεται κλείσιμο 12.500 μικρομεσαίων μονάδων με απώλεια 45.000 θέσεων εργασίας. Και μέσα στο 2017 άλλες 20.000 επιχειρήσεις αν δεν αλλάξει το κλίμα στην οικονομία, το επιχειρηματικό περιβάλλον και αν δεν γίνουν τζίροι με νέες επενδύσεις. 
Τι άλλο περιμένεις να ακούσεις και να μάθεις μπας και καταλάβεις τι σε περιμένει και, κυρίως, αν μπορείς να μαζέψεις φόρους από την αγορά, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. 
Βεβαίως οι θεσμοί τα έχουν όλα αυτά στους φακέλους τους. Και ξέρουν πολύ καλά ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός με αυτό το κράτος-τέρας που διαθέτουμε. Αλλά οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης παραμένουν εκτός συνόρων... Κάναμε περικοπές, λένε, αφού δεν φτιάξαμε αυτά που σχεδιάσαμε ως αριστερή κυβέρνηση... Η αξιολόγηση αν κινδυνεύει (χωρίς περικοπές στο κράτος) δεν είναι δικό τους πρόβλημα... Είναι πρόβλημα του γείτονα...