a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Γιατί οι σκληροί της Ευρώπης χαμηλώνουν τον ελληνικό «πήχυ»


Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι κοντά σε ένα πακέτο που θα είναι αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις από το Παρίσι.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εντός εβδομάδων υπάρχει στις κύριες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στις αγορές. Κρίσιμο ρόλο στην αλλαγή του κλίματος έχει διαδραματίσει η όξυνση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα μετά το σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου, παρά τις διακηρύξεις (με πιο πρόσφατη αυτή του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την Παρασκευή) ότι τα δύο θέματα δεν συνδέονται.
Η βασική διαφορά που έχει δημιουργήσει αυτή η όξυνση αφορά τη στάση του Βερολίνου. Οπως αναφέρουν στην «Κ» πηγές του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, «οι Γερμανοί είναι σαφώς πιο ήπιοι τις τελευταίες εβδομάδες». Η νέα κατάσταση στο προσφυγικό έχει οδηγήσει τους Ευρωπαίους «σε μία συνολική αποτίμηση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα», σημειώνουν, «με μία νέα κατανόηση της σημασίας διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας».
Η εκτίμηση στο Παρίσι είναι ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι κοντά σε ένα πακέτο που θα είναι αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο η πρόσθετη βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν συνεπάγεται πρόθεση μείωσης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος (βάσει του οποίου το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να παραμείνει εκεί για χρόνια). Οι Γάλλοι το εξηγούν ως εξής: «Μείωση των στόχων θα σήμαινε περισσότερο χρέος. Η βοήθεια για το προσφυγικό θα έλθει με τη μορφή επιδοτήσεων, όχι δανείων».Πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τηρεί σιγήν ιχθύος. Η επίσημη γραμμή είναι ότι οι θεσμοί διαχειρίζονται τη διαπραγμάτευση και ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου απέφυγε να διευκρινίσει στην «Κ» αν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης δημοσιονομικών στόχων εξαιτίας του προσφυγικού, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους που θα συμφωνηθεί.
Απέφυγε επίσης να διευκρινίσει αν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκτός από αναγκαία, είναι και ικανή συνθήκη για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το χρέος. Υπενθυμίζεται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόσφατα δήλωσε ότι δεν βλέπει κάποιο λόγο η διαπραγμάτευση για το χρέος να ξεκινήσει τώρα, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης «παίζει ρόλο μετά το 2025».
Η στάση του ΔΝΤ
Επιπλέον, η πιο ήπια διάθεση προς την Αθήνα ελέω προσφυγικού δεν επεκτείνεται και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι πολιτικοί υπολογισμοί και περιορισμοί του οποίου είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς των χωρών της Ευρωζώνης. Με αυτό ως δεδομένο, έχει επανέλθει στη συζήτηση το ενδεχόμενο το Ταμείο –που επιμένει σε υψηλότερο δημοσιονομικό κενό σε σχέση με τους Ευρωπαίους, σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και είναι πιο απαισιόδοξο για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα συγκεκριμένων μέτρων– να μην προσυπογράψει πλήρως την τρέχουσα αξιολόγηση.
«Η πρώτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την επίσημη συμμετοχή του ΔΝΤ, αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποδεχθούν ένα συμβιβασμό στο ζήτημα των συντάξεων –π.χ. με μεταρρυθμίσεις που αποδίδουν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου– και να τελειώνουν με την τρέχουσα διαπραγμάτευση», λέει στην «Κ» ο Ρόμπερτ Καν, senior fellow του Council on Foreign Relations και πρώην στέλεχος του Ταμείου.
Σύμφωνα με τον Καν, «το ΔΝΤ δεν θα επιχειρούσε να μπλοκάρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Ωστόσο ένας τέτοιος συμβιβασμός «θα επιδείνωνε τη μακροπρόθεσμη προοπτική, οδηγώντας το ΔΝΤ να ζητήσει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους – άρα μεγαλύτερη επιβάρυνση των Ευρωπαίων δανειστών».
Επιπλέον, τίθεται το ερώτημα αν μία αποδυναμωμένη Αγκελα Μέρκελ, μετά και τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, μπορεί να πείσει τη συντηρητική πτέρυγα του CDU να εγκρίνει την αποδέσμευση δανείων προς την Ελλάδα χωρίς την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι σκληροπυρηνικοί των Χριστιανοδημοκρατών, ούτως ή άλλως εξόχως προβληματισμένοι από την πολιτική της καγκελαρίου στο προσφυγικό, δεν έχουν καμία διάθεση να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα χωρίς τη σφραγίδα έγκρισης του Ταμείου. Ιδιαίτερα, δεδομένης της πίεσης που ασκεί πλέον από τα δεξιά το AfD, το οποίο αντιτίθεται όχι μόνο στην ανοιχτή πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά και στη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου