a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ



Την ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στον αγώνα για τη διεκδίκηση της ψήφου του Ελληνικού λαού, κάνοντας σχέδια για την επόμενη μέρα των εκλογών, τα μηνύματα απο αγορά είναι εξαιρετικά δυσοίωνα.

Η καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης, αν μπορέσει αυτή να σχηματιστεί, εκ των πραγμάτων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του 3ου μνημονίου, της αξιολόγησης, και συνεπώς και της αποδέσμευσης των χρημάτων προς την Ελληνική πλευρά απο τους ΄΄θεσμούς΄΄.

Η 8μηνη διακυβέρνηση και η διαπραγμάτευση, έχουν δημιουργήσει υπέρογκα χρέη στο εσωτερικό, λόγω της απόφασης να καταβάλλονται μόνο οι οφειλές σε ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ, πολίτες που αναμένουν επιστροφή φόρου ακόμη και απο πέρυσι, δικαιούχοι επιδόματος πετρελαίου, προμηθευτές και άλλοι, πρέπει να σταθούν στην ουρά για να πάρουν ότι περισσέψει απο τη δόση του δανείου, μετά την εξόφληση των εξωτερικών υποχρεώσεων.

Αυτά τα χρήματα όμως τα στερείται η πραγματική οικονομία, η οποία ιδιαίτερα μετά την επιβολή των capital controls, βρίσκεται σε απόγνωση. Η ζήτηση σε κάθε είδους αγαθό ή υπηρεσία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και την ώρα που οι υποχρεώσεις τρέχουν, η καταβολή των δικαιούμενων θα αποτελέσει βάλσαμο.

Ενα άλλο θέμα που προκύπτει όμως είναι η άτοκη καταβολή τους. Εάν ενας πολίτης ή μια επιχείρηση οφείλει χρήματα στο δημόσιο και δεν τα καταβάλει στην ώρα τους, επιβαρύνεται με τόκους. Γιατί το Ελληνικό δημόσιο που εδώ και 8 μήνες δεν καταβάλει τα ποσά στους δικαιούχους, όταν τα πληρώσει, αυτά θα είναι άτοκα και χωρίς προσαυξήσεις??

Νομίζω οτι ο νομοθέτης πρέπει να εξετάσει αυτή την πτυχή, με στόχο να αναγκαστεί το κράτος να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου