a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ένας ακόμη καίριος τομέας στον οποίο υστερούμε σαν χώρα είναι η ανώτατη παιδεία, όπου διατηρούμε απαξιωμένα κρατικά ιδρύματα τα οποία λειτουργούν (όταν δεν τελούν υπό κατάληψη) σύμφωνα με τα θέλω των κομματικών παρατάξεων.

Την ίδια ώρα, χώρες όπως οι Αγγλία η Γαλλία, αλλά και οι γειτονικές μας Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, έχουν αναπτύξει μια ιδιότυπη βιομηχανία παροχής ανωτάτου επιπέδου εκπαίδευσης.

Σε όλο τον πλανήτη, εδώ και 200 χρόνια λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια με υψηλότερες βαθμολογήσεις και επιδόσεις απο τα αντίστοιχα κρατικά.

Εμείς στην Ελλάδα επιμένουμε, και εως ενα σημείο καλά κάνουμε, στη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, αγνοώντας σημαντικές παραμέτρους. Αυτός που θέλει να σπουδάσει, θα σπουδάσει με τον ενα ή τον άλλο τρόπο. Εαν δεν τα καταφέρει να εισαχθεί σε Ελληνικό πανεπιστήμιο της αρεσκείας του, θα αναζητήσει άλλο δρόμο, που θα τον οδηγήσει σε κάποια σχολή του εξωτερικού, όπου θα καταβάλει δίδακτρα και θα δαπανά χρήματα για τη διαβίωσή του, ενισχύοντας την ξένη αγορά.

Αυτά τα χρήματα πρέπει να μείνουν εδώ. Πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε παλιές ιδεοληψίες και αγκυλώσεις και να επιτρέψουμε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες διασφάλισης ποιότητας, και με τρόπο που θα ενισχύει τα κρατικά έσοδα.

Αν για παράδειγμα επιτραπεί η λειτουργία ενος τέτοιου ιδρύματος σε μια πόλη σαν τα Γρεβενά, οι επενδύσεις σε υποδομές θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, θα προσληφθούν νέοι Έλληνες επιστήμονες που τώρα αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, ενω η προσέλευση των φοιτητών θα τονώσει την τοπική αγορά σημαντικά. Μακροπρόθεσμα, τα οφέλη μπορούν να πολλαπλασιαστούν μέχρι και απο την εισροή ξένων φοιτητών, όπως πχ απο Αφρικανικές χώρες.

Ας πάψουμε λοιπόν να είμαστε στενόμυαλοι, και ας επωφεληθούμε απο μια πολιτική απόφαση χωρίς κανένα δημοσιονομική κόστος.



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου