a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Είναι γεγονός οτι η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. Δε χρειάζεται να έχει κανείς πολύ βαθιές γνώσεις οικονομικών για να αντιληφθεί το τέλμα στο οποίο βρίσκεται. Λέξεις όπως ύφεση, ανεργία, λουκέτα κ.α. συνοδεύουν τις συζητήσεις που διεξάγονται στα ΜΜΕ ολόκληρου του πλανήτη σχετικά με τη χώρα μας. 
 

Στο υπερπλήρες αυτό λεξιλόγιο, ήρθε να προστεθεί και ενας καινούργιος για τους Έλληνες πολίτες όρος, αυτός των Capital Controls. Το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων, που κυριολεκτικά γονάτισαν την πραγματική οικονομία, δεν ήρθαν ξαφνικά. Ήταν το αποτέλεσμα πολύμηνων κακών πολιτικών χειρισμών που είχαν ως αποτέλεσμα τη μαζική φυγή καταθέσεων απο τις Ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας το τραπεζικό σύστημα σε αδιέξοδο. Οι Έλληνες καταθέτες, υπο το φόβο του διαφαινόμενου GREXIT και της διεθνούς απομόνωσης της χώρας έσπευσαν να αποσύρουν τους κόπους μιας ζωής και να τους κρατήσουν στο "στρώμα", διεξάγοντας παράλληλα μια πρωτοφανή για τα σύγχρονα δεδομένα σε ειρηνική περίοδο επιδρομή σε super market, πιστεύοντας οτι έτσι θα είναι σε θέση να επιζήσουν εως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση.


Η ζημιά που υπέστη όμως η πραγματική οικονομία είναι πολλαπλάσια και δεν περιορίζεται στην αναμονή μπροστά στα ΑΤΜ. Σε μια χώρα που εισάγει, εκτός απο την ενέργεια φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων που καταναλώνει, (ενδεικτικά στο βόειο κρέας οι εισαγωγές είναι το 90%), ουσιαστικά απαγορεύτηκαν οι εισαγωγές, μιας και καμία πληρωμή δεν μπορεί να γίνει σε χώρα του εξωτερικού. 

Το χειρότερο όμως απο όλα είναι το πλήγμα που δέχτηκαν οι εξαγωγικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι πελάτες τους στράφηκαν σε ανταγωνιστικές χώρες, λόγω της πιθανότητας μη εκτέλεσης των παραγγελιών και της αφερεγγυότητας της Ελληνικής οικονομίας. 

Ο πανικός είναι πάντα ο χειρότερος σύμβουλος. Η αντιμετώπιση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα θα μας οδηγήσει σταδιακά στην επιστροφή στην κανονικότητα. Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, και την επικύρωσή της απο τη Βουλή, έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενος GREXIT και κουρέματος των καταθέσεων. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να αρχίσουμε να επιστρέφουμε τα χρήματά μας στις Ελληνικές τράπεζες, για μπορέσει το σύστημα να δουλέψει εκ νέου. 

Πατριώτης τις μέρες που ζούμε δεν είναι αυτός που εκπέμπει εθνικιστικές κορώνες απο τη σιγουριά που του εξασφαλίζει ο καναπές του σπιτιού του, αλλά αυτός που δεν πήρε τις καταθέσεις του απο την τράπεζα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου